Alt du har behov for at vide.
Nye medlemmer
Nye medlemmer optages i april og oktober.
Har du besluttet dig for at starte, skal du downloade og udfylde indmeldelsesblanketten, og give den til din instruktør.
Praktisk viden og ofte stillede spørgsmål
Hvad skal jeg have på?
Du kan have ganske almindeligt træningstøj på og bare tæer, dog vil det være en god ide at have lange bukser på. Hvis du efter nogle træningsgange føler, at karate er noget for dig kan du investere i en karate dragt (en gi, pris fra ca. 300-1300 kr. afhængig af kvalitet). Dragten kan bestilles igennem klubben.
Hvilke forudsætninger skal man have?
Ingen! Du behøver ikke have trænet noget som helst før. Det eneste krav er, at du er fyldt 8 år.
Alle kan deltage piger, drenge, kvinder og mænd.
Hvad koster det at gå til karate?
Vores kontingent er i øjeblikket pr. halve år:
Voksne (18 år og op) kr. 400,00
Børn (op til 18 år) kr. 250,00
Hvordan er det med bæltegrader?
Der afholdes graduering fast hver halve år el. efter behov. Det kræver minimum 5-6 års træning at blive sortbælte afhængig af, hvor hyppigt du træner.
Er der en speciel etikette?
Ja, der findes et fast regelsæt for hvordan du skal opføre dig. Disse regler er lavet for ens egen og andres sikkerhed, og for at du i almindelighed behandler andre mennesker på en pæn og ordentlig måde. Etiketten er beskrevet her på siden under "DOJO Etikette".
Foregår træningen på japansk?
De fleste kommandoer og navnene på teknikkerne har japanske navne, de vil dog i starten også blive forklaret på dansk. Man vil ikke blive udsat for hele sætninger på japansk. De nærmere forklaringer foregår på dansk.
Er der en meget hård disciplin?
Nej. Der er en naturlig respekt og træningsdisciplin overfor instruktørerne og ens medudøvere, men en streng disciplin som mange forbinder med kampsport er der ikke. Se dog under "DOJO Etikette"
Instruktør:
Brian Dahlstrøm, Sempai
Brian Dahlstrøm er født i 1968 og startede sin kampsportstræning i 1982, hvor han trænede GOJU-RYU KARATE-DO (GODO-KAI) under Sensei Jan S. Hansen. I 1985 startede han træning under Sensei J. Dybdal (GO-NO-SEN) og fungerede her som hjælpetræner indtil værnepligten kaldte i 1989. Genoptog træningen i 1992 under Sensei J. Dybdal (KENSHIN-KAN). Stoppede træning i 1995. Har genoptaget træningen igen i 2010 under Shihan J. Dybdal (JUNDOKAN GOJU-RYU KARATE-DO). Godkendt til instruktør(Sempai) 16. juli 2010 af Shihan J. Dybdal NANADAN (7.DAN).
Graduerings liste:Instruktør godkendelse, 16. juli 2010, Jundokan Danmark - Honbu Dojo
Sho Dan, maj 2015 (JUNDOKAN)
Ho Dan, maj. 2013 (JUNDOKAN)
2. Kyu, jan. 2011 (JUNDOKAN)
3. Kyu, apr. 1993 (KENSHIN-KAN)
5. Kyu, jun. 1984 (GODO-KAI)
6. Kyu, dec. 1983 (GODO-KAI)
7. Kyu, jun. 1983 (GODO-KAI)
8. Kyu, mar. 1983 (GODO-KAI)
Graduering
Udøvere opnår nye bæltegrader gennem gradueringer. En graduering er en præsentation af teknikker, karate indsigt og fysisk formåen, som udøveren skal udføre for at blive tildelt den pågældende Kyu eller Dan grad.
Bæltegraderne er opdelt på 10 Kyu grader (elevgrader) og 11 Dan grader (sort bælte). Elevgraderne går fra 10. Kyu til 1. Kyu og DAN graderne fra HO DAN til 10. DAN.
Hvornår?
Graduering afholdes 2 gange årligt indtil 5. Kyu, herefter går der min. 12 måneder mellem graderne. Mellem brunbæltegraderne 3., 2. og 1. Kyu skal man påregne mindst 1 års kontinuerlig træning.
HO grader
HO grader tildeles som mellemgrader. Hvis en elev f.eks. fremfører 8. Kyu’s pensum med 7. Kyu’s rutine og koncentration, kan man tildele 7. HO Kyu og den pågældende har derved lov til at bære den fulde grads farve. På samme måde virker HO graderne også modsat. Hvis man er HO gradueret skal man til næste graduering, vise et repræsentativt udsnit af den hele grads pensum, samt hvis det magtes, næste grads pensum. HO DAN er en selvstændig grad.
Ikke blot gradueringen
Foruden selve gradueringen vil der blive taget hensyn til udøvers træningsindsats og optræden i den forgangne periode. Efterhånden som man når op i graderne, vil der blive lagt større og større vægt på, at man udfører teknikker og bevægelser i et naturligt mønster (dvs. kroppen skal være med), samt på den psykiske side.
Fra 2. Kyu vil der visse steder i gradueringskravene kun være angivet et antal forskellige teknikker, og det er så op til chefinstruktøren at fastlægge hvilke teknikker udøveren skal træne i rimelig tid før en graduering. Teknikkerne skal altid svare til det angivne tekniske niveau.
DOJO Etikette
Dojoen er stedet hvor træningen udøves. Af hensyn til disciplin og effektiv afvikling af træningen, skal følgende internationale karate Etikette overholdes:
1. Når man træder ind i dojoen, bukker man i døråbningen, det samme når man forlader dojoen. Bukkende ledsages af ordet ”OSS”, som er en international karate hilsen, der skal udtales højt og tydeligt.
2. Chefinstruktøren og andre udnævnt til Sensei tiltales med "SENSEI". Alle hjælpeinstruktører, instruktørassistenter og instruktører, tiltales med "SEMPAI".
3. Når sortbælteinstruktører træder ind i dojo'en, bukker alle elever ledsaget med "OSS".
4. Ordet ”HAI” anvendes i stedet for ”ja” når man tilkendegiver, at man har forstået det instruktøren har sagt.
5. Kommer man for sent til træningen, går man op til instruktøren og bukker, for derefter at deltage i træningen.
6. Før man kommer ind i dojo'en, skal gi'en være sat ordentlig og bæltet bundet. Ligeledes må aftagning af overdel etc. efter træningen, først ske, når man er kommet ind i omklædningsrummet.
7. Fingre og tånegle skal være rene og kortklippede for at undgå skader, ligeledes skal træningstøjet, være rent, og man skal fremstå velsoigneret.
8. Halskæder, ure, armbånd, ringe, m.m. må ikke bæres under træningen.
9. I dojoen fordres en diskret optræden, og instruktørens anvisninger skal følges ufortøvet.
10. Man skal optræde disciplineret, og udvise respekt for sine medstudenter og sin instruktør.
11. Tyggegummi, syngen og fløjten er ikke tilladt i dojoen.
12. Det er ikke tilladt at tale under træningen. Ønsker man at spørge om noget, rækkes en hånd i vejret og man venter til instruktøren ser det.
13. Når et hold sidder og mediterer, skal alle andre forholde sig helt roligt. Såfremt man ikke befinder sig i dojoen under meditationen, er det forbudt at indtræde i dojoen under meditationen.
14. Ingen elever må forlade dojo'en under træning, uden først at have henvendt sig til instruktøren.
Terminologi
Udtryk og forklaring
Budo - Japanske kampdiscipliner.
Karate - Tom (kara) hånd (te)
Karate do - Den tomme hånds vej.
Go - Princippet om hårdhed og ubøjelighed
Ju - Princippet om smidig eftergivenhed og "føjelighed"
Ryu - Skole, i betydningen: retning, lære, system.
Dojo - do = vej, jo = plads, sted. Træningssal. "Vejens plads":
Kyu - Elevgrad (farvede bælter)
DAN - Ekspert/Mestergrad (sort bælte)
Kodomo - Betegnelse for yngre karateudøvere
Sempai - Betegnelse for instruktører, Instruktørassistent og hjælpeinstruktør. Betegnelse for højregraduerede elev.
Sensei - Ekspert/Mester/Lære
Soke - Stilarts overhoved/Grundlægger
Ibuki - Kraftfuld åndedrætsteknik
Kiai - Kampråb
Kihon - Basis
Kumite - Kamp
Randori - Let kamp
Kata - Formelle øvelser
Yakusoku kumite - Aftalt kamp
Hantei - Modsatte - "vend rundt"
Kaiten - Omdrejning, vending
Ido - Bevægelse fremad
Rei - Buk
Ashi - Fod
Hiji - Albue
Hiza - Knæ
Kakato - Hælen
Ura (uraken) - Bagsiden af hånden
Zuki - Slag
Uchi - Stød & "Udefra og ind"
Uke - Parade
Hiki te - Hiki = trække, te = hånd: Træk hånden
Shuto - Håndkant, kniv hånd
Barai - Fejning
Geri - Spark.
Jodan - Øverste område.
Chudan - Mellemste område.
Gedan - Nederste område.
Hidari - Venstre.
Migi - Højre.
Gyaku - Omvendt, modsat (Gyaku Zuki - Stød over bagerste ben).
Age - Opad
Mae -Front, fremad, lige frem
Shomen - Forside (af kroppen) f.eks. Shomen ni rei: buk for det der er foran dig
Ushiro - Bag, bagud, bagved, baglæns
Soto - "Indefra og ud"
Uchi - "Udefra og ind" & Stød (Zuki er slag)
Yoko - Til siden
Mawashi - Cirkel
Ichiban - Nummer et/Første
Nihon - Dobbelt
Sanbon - Triple
Ichi, ni, san, shi, go - 1, 2, 3, 4, 5
Roku, shichi, hachi, ku, ju - 6, 7, 8, 9, 10
Regler uden for DOJOEN
Karate er en kampsport og skal behandles herefter. Karate indeholder mange teknikker som alle har til formål at uskadeliggøre eller direkte skade sin modstander. Det er derfor ikke tilladt at praktisere karate uden for dojoen, hverken for sjov eller underholdning. Karate skal behandles med respekt. Det er tilladt at anvende karate i nødværge (selvforsvar) men her skal man gøre sig bekendt med nødværgeloven og være opmærksom på at der er en hårfin grænse mellem selvforsvar og vold.
Misbrug af karate kan medføre bortvisning, og i værste fald politianmeldelse:
Udsnit af straffelovens afsnit om nødværge (selvforsvar):
§ 13. Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssig angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt.
Stk. 2. Overskrider nogen grænserne for lovligt nødværge, bliver han dog straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet fremkaldte skræk eller ophidselse.
Stk. 3. Tilsvarende regler finder anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlige påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fanges eller tvangsanbragt persons rømning.
§ 14. En handling, der ellers ville være strafbar, straffes ikke, når den var nødvendig til afværgelse af truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen måtte anses for at være af forholdsvis underordnet betydning.
THE KEMPO HAKKU
GOJU RYU`S 8 BUD.
Sindet består af himmel og jord.
Kroppens cyklus er den samme som solen og månens.
Både indånding og udånding er hårdt og blødt.
Lev i overensstemmelse med tid og forandringer.
Teknik opstår når bevistheden er fraværende.
Fødder skal gå frem og tilbage, adskilles og mødes.
Øjnene bemærker selv den mindste forandring.
Ørene lytter opmærksomt i alle retninger.
"Bubishi"
DOJO KUN
HITOTSU.
Vær beskeden og venlig.
Træn og betænk din fysiske styrke.
Øv åbenhjerteligt med kreativitet.
Vær rolig og hurtig.
Tag hensyn til dit helbred.
Lev et enkelt liv.
Vær ikke for stolt eller beskeden.
Fortsæt din træning med tålmodighed.
HISTORIEJundokan Okinawa gojo ryu karate do
Chojun Miyagi – Grundlæggeren
Goju Ryu Karate blev grundlagt i slutningen af 1920 af Chojun Miyagi.
Chojun Miyagi blev født i 1888 i Naha, Okinawa. Hans mester var Kanryo Higaonna, grundlæggeren af Naha-te.
Goju Ryu (Go=hård, Ju=blød) den hårde og den bløde vej, er en kombination af Okinawan Te (hård) og Shaolin Kung Fu (blød) inspireret af den hvide tranes stil.
Under flere rejser til Kina, studerede Sensei Miyagi Pakua Chang, 1 Chuan og Tai Chi Chuan, som alle fik en indflydelse på Guju Ryu.
Sensei Chojun Miyagi dedikerede sit liv til Karate Do, udviklede og tilpassede Goju Ryu til det vi kender i dag.
Efter Sensei Miyagi's død i 1953, åbnede flere af hans nærmeste elever deres egne skoler.
Jundokan - Okinawa Goju Ryu Karate Do
Efter at Miyagi Sensei døde lukkede hans Dojo i hans hjem og Eiichi Miyazato Sensei, som var en af Chojun Miyagi's nærmeste elever, fik Miyagi Sensei's udstyr og åbnede en ny Dojo 'Jundokan' Jun Do Kan. Jundokan- Okinawa Goju Ryu Karate Do er spredt ud over hele verden I dag.
Eiichi Miyazato opnåede 10. Dan og titlen Hanshi.
Efter Miyazato Sensei’s døde i December 1999 overtog Koshin lha, 10. Dan Hanshi Jundokan Dojo.
Jundokan Danmark OGKK
Jundokan Danmark er den danske afdeling af Okinawa Goju-Ryu Karate Do Kaykai. Vester Hjermitslev Karate Klub er organiseret under Jundokan Danmark.
Chefinstruktøren
Shihan J. Dybdal er født i 1956 og startede sin karatetræning i 1972.
Frem til 2003 trænede Shihan henholdsvis under IOGKF (Morio Higaonna Sensei) og Jundokan International (Teruo Chinen Sensei).
Shihan er chefinstruktør og leder af Jundokan Danmark. I 2005 blev Shihan og dermed Jundokan Danmark OGKK godkendt som værende den danske afdeling af Okinawa Goju-ryu Karate Do Kyukai. Shihan har direkte kontakt til Honbu dojo i Okinawa.
Shihan er ligeledes karateinstuktør i Scandinavian Budo Association som ledes af budostormester Soke J.K. Yamaue.
Besøg http://www.jundokan.dk/ for flere oplysninger.
Kontakt information
Jundokan Danmark OGKK
Chefinstruktør
Shihan J. Dybdal
Nordhøjvej 34, St.Torøje
4640 Fakse
Tlf. +45 3131 4490
E.mail.
[email protected]